Bewerkingen

Staal is gevoelig voor invloeden van het klimaat en allerlei andere factoren, waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. Dit kan worden tegengegaan door het staal op een duurzame wijze te conserveren. Welke soort bewerking nodig is, hangt af van de atmosferische, chemische, thermische en mechanische belastingen waaraan de staalconstructie bloot komt te staan.

Het zagen, togen (ook wel zegen of knikken genoemd), stralen en meniën van staal voeren wij in eigen beheer uit. Via de verzinkerij kunnen wij uw staal ook laten verzinken.

Zagen en verstekzagen

Wij beschikken over een zaagmachine die uw materiaal netjes op maat zaagt. Dit kan haaks, maar ook onder verstek, beide uiteraard met precisie.

Stralen

Om het staaloppervlak te ontdoen van verontreinigingen, corrosie en oude verflagen kan het staal schoon gestraald worden. Onze straalmachine doet dit met staalkorrels die op het oppervlak worden gestraald. Na het staalstralen is het oppervlak schoon en weer zilvergrijs.

 

Togen en knikken

De termen ‘zeeg’, ‘toog’ en ‘knik’ worden vaak door elkaar gehaald maar betekenen hetzelfde. In alle drie de gevallen wordt een toogbank gebruikt. Dat is een machine is die middels een hydraulische pers het staal buigt. De termen geven aan op hoeveel plaatsen er gebogen wordt, en of het om één hoek gaat of om meerdere hoeken die samen een rondere vorm geven. Elk profiel wordt afzonderlijk op de machine gelegd en op meerdere punten belast, waarna het proces handmatig wordt gemeten.

 

Thermisch verzinken

Verzinken houdt in dat het materiaal wordt ondergedompeld in een bad gesmolten zink. Het is de meest efficiënte manier om staal tegen roest te beschermen. Beuken B.V. werkt nauw samen met een verzinkerij, waar we wekelijks de te verzinken materialen afleveren en ophalen.

Meniën

Als het staal gestraald is, kan ervoor gekozen worden om het ook meteen te laten meniën. Dit houdt in dat het oppervlak een laag met rode menie (een soort roestwerende grondverf) krijgt die een sterke beschermings- en hechtingslaag vormt.

Stafstaal bij Beuken B.V.
Beuken BV in Bergen op Zoom
Beuken BV in aan de Vierlinghweg in Bergen op Zoom

Meer weten over onze bewerkingen en conserveringstechnieken? Neem gerust contact op!

Voorraad staal in Bergen op zoom, Brabant